Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Újhold

2010.02.13

Újhold

New Moon 2009

Kép A vámpír sztorira rá lehet kattanni, ezt jelzi az is, hogy a magyar mozikban rég vártak ennyire egy premiert. A nyitónapon szinte csak előfoglalással lehetett jegyet kapni az Alkonyat Újholdjára.

Leginkább a tiniket vonzza a véres álomvilág, de ettől függetlenül a Twilight-őrület korra, nemre való tekintet nélkül fertőz. Ami nem csoda, a mozirajongók mindig is szerették a végtelen történeteket. Látszólag az Alkonyat is egy ilyen, a második mozifilm válaszok helyett szintúgy az elsőhöz, inkább újabb kérdéseket hozott magával.


KépStephanie Meyer nagysikerű Alkonyat sorozatának második részében a románc halandó és vámpír között tovább szárnyal: Bella egyre mélyebbre merül a természetfeletti lények világában – így aztán még nagyobb veszélyben találja magát, mint korábban. Bella majdnem tragikus végkimenetelű 18. szülinapja után Edward Cullen és családja úgy döntenek: a lány biztonsága érdekében elhagyják Forks városát. Ahogy az összetört szívű Bella kóborol az iskola folyosóin, rájön, szerelmét csak akkor érzi igazán közel magához, amikor veszélyben van. Gyerekkori barátja, Jacob Black segítségével felújít egy régi motort, amellyel szabadon kalandozhat. A közösen eltöltött idő meglágyítja Bella megfagyott szívét, fokozatosan egyre közelebb kerül Jacob-hoz a titokzatos Quileute törzs tagjához, akinek szintén megvan a saját, féltve őrzött titka.

Kép 

Amikor egy véletlen találkozás alkalmával Bella szemtől-szembe kerül korábbi ellenségével, és egy természetfeletti erőkkel bíró farkas menti meg szörnyű helyzetéből, világos lesz: Bella még mindig nagy veszélynek van kitéve. Versenyre kel az idővel, hogy megtudja a Quileute törzs titkát és a valódi okot, amiért Edward elhagyta őt. Az út végén pedig vár rá szerelme, és feltehetőleg halálos kimenetelű találkozásuk.

Kép

A világsiker érthető, az őrület még inkább, csalódni senki nem fog. Az Újhold talán még látványosabb, mint az előző rész. Bár a párhuzam csak részint igaz, de amennyire a Harry Potter gyerekfilmekből igazi horror-akcióvá lett, az Alkonyat is legalább ennyire kezd bedurvulni, tini kalandfilmből véres pszicho-thrillert sejtet a folytatásra az Újhold.

Chris Weitz remek választás volt rendezőként, képi világ tekintetében hozta első igazi világsikerének, Az arany iránytűnek a színvonalát. Szerencséjére, a történet itt még megkapóbb, a hisztéria pedig kézzel fogható. Emo-s tinik hada sorakozott a nyitónapon a mozikban. Arra pedig kell jobb bizonyíték, hogy lebilincselő film az Újhold, minthogy az ifjú nézősereg, némán, szájtátva követte a kedvencek játékát?! Halk morajlás csak akkor hallatszott, amikor valamelyik színész megvillantotta testi adottságait is. Kristen Stewart most már tényleg bombázó, Pattinson álom pasi, Taylor Lautner pedig még vérfarkasnak is cuki pofa.

Aki az Újholdtól bármiféle lezárást remél, nem jól teszi, nem biztos, hogy kiderül,